keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Suomalainen jouluruoka


Suomalainen joulu rakentuu joulupöydän herkkujen ympärille. Joulupöydän keskipiste, kinkku, paistetaan perinteisesti aaton vastaisena yönä ja sitä on lupa maistella heti uunista ottamisen jälkeen.

Kinkku saa kaverikseen perunoita ja kinkun rasvasta keitettyä ruskeaakastiketta. Joulupöytää täydentävät erilaiset laatikot, kuten porkkana-, peruna-, lanttu- ja maksalaatikot.

Keitetyistä juureksista ja punajuurista tehty salaatti, rosolli, tuo lisäväriä joulupöytään. Rosollin päälle vaahdotetaan yleensä kermaa, mikä värjätään punajuurien liemellä vaaleanpunaiseksi. Jotkut tykkäävät täydentää rosollin makua paloitellulla sillillä. Usein joulupöydässä on rosollin ohella myös vihersalaattia.

Suomessa on erityinen joulupöydän limppu, mikä on makeaa leipää. Monet kylläkin karttavat makeaa makua ja päätyvät tämän vuoksi tavalliseen leipään. Leivän ohella tarjotaan graavi- tai kylmäsavulohta.

Juomana joulupöydässä voi olla joko viiniä tai perinteisemmin kotikaljaa, maitoa, piimää ja vettä. Jälkiruokana tarjoillaan luumusoppaa.

Jouluruokien syöminen ei Suomessa rajoitu vain aaton herkutteluun, vaan jouluruokia syödään niin kauan kuin ruokia riittää. Myös yösyöminen on jouluna luvallista.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti