Jouluruokablogi tarjoaa näkökulmia ja ideoita kotitaloustunneille. Blogin kautta kotitalouden opetukseen lisätään oppiainerajoja ylittäviä elementtejä. Perinteisen jouluruoan valmistamisen lisäksi blogissa esitellään myös jouluperinteiden historiaa sekä vertaillaan eri maiden jouluruokatraditioita.
torstai 10. marraskuuta 2011
Matemaattis-luonnontieteellinen näkökulma jouluruokiin
Heti aluksi varmasti mietit, miten ihmeessä matematiikka liittyy jouluruokiin. Itsekin pohdiskelin tätä yhteyttä, kunnes muistin että matematiikkaa on aivan kaikkialla. Luonnontieteet liittyy jollain tavalla jokaiseen asiaan ja ilmiöön. Joulutorttuja - tai mitään muutakaan ruokaa - ei voisi tehdä ilman matematiikkaa. Jo se, että mittaat tarvittavat ainekset oikein, on matematiikkaa. Seuraavalle matemaattisen ajattelun tasolle päästään esimerkiksi, kun taikina pitää puolittaa, kaksinkertaistaa, yksi-viidesosaistaa (onko tämä edes sana?) ja niin edelleen. Täytyy muistaa että kaikkien ainesten pitää olla edelleen samassa suhteessa, ei kannata puolittaa vaikka pelkästään sokerin määrää.
Myös geometria näkyy kaikkialla jouluruoissa. Etenkin niistä joulutortuista löytyy geometrisia kuvioita. Myös piparitaikinasta voi taiteilla matemaattisia kuvioita; mikä estää tekemästä taikinasta vaikkapa ikosaedrin tai Möbiuksen nauhan niiden perinteisten sydämien, tähtien ja hevosten sijaan? Ainoa ongelma ehkä on sitten se uunissa paistaminen. Luultavasti ikosaedri on sen jälkeen turvonnut palloksi. Kun tarkemmin miettii, kaunein ja eniten silmää miellyttävä geometrinen suhde on kultainen leikkaus. Jostain syystä tämä ei toimi jouluruokien kohdalla, sillä piparit sun muut herkut ovat lähes aina symmetrisiä. Ehkä tämä kultainen leikkaus siis toimii vain maalaustaiteessa ja luontokappaleissa, joten nyt meni jo ohi aiheen.
Fysiikan lakien mukaan voi laskea vaikka mitä, kuten paljonko taikina turpoaa uunissa, eli riittääkö vuoan tilavuus vai valuuko taikina yli. MAOLia kannattaa käyttää apuna monissa laskuissa, eihän niitä kaavoja voi mitenkään osata ulkoa. Voit laskea vaikkapa piparitaikinan viskositeetin, pintajännityksen, radioaktiivisuuden, sähkökentän voimakkuuden... Toivotaan kuitenkin että kahdesta viimeisestä tulee arvoksi nolla. Toki olisi myös mielenkiintoista tietää kaikki taikinan sisältämät alkuaineet, ja miten ne reagoivat keskenään uunissa. Kitkakertoimien ja perinteisen mekaniikan avulla voit laskea, putoaako luumuhillo joulutortun päältä jos sen kääntää sivuttain.
On myös hyvä muistaa, että painoindeksisi kasvaa eksponentiaalisesti suhteessa syömiesi pipareiden ja joulutorttujen määrään, ja samalla tilavuusintegraalisi kasvaa. Toisaalta mielihyvä ja makunautinto on suoraan verrannollinen herkkujen määrään. Joten kumman valitset, se on itsestäsi kiinni. :) Herkkujen määrällä on kuitenkin aina tietty raja-arvo, jonka jälkeen fyysinen hyvinvointi romahtaa. Toisaalta jotkut ihmiset vain lähestyvät tätä raja-arvoa mutta eivät koskaan saavuta sitä. Näillä ihmisillä herkkujen sietokyky on ääretön. Tästä voisi piirtää monimutkaisia funktion kuvaajia mutta jätän sen nyt tekemättä ja menen derivoim...siis tekemään lanttulaatikkoa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti